Ders İçerikleri | Makine Mühendisliği | Hasan Kalyoncu Üniversitesi

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ

Ders İçerikleri

1.YARIYIL
Ders Kodu ve Adı: INT100-Üniversite Hayatına Giriş
Kredi / AKTS: 1/1
Ders İçeriği: Öğrencilerin üniversite hayatına alışmaları için tanıtım amaçlı oryantasyon eğitimi. Dersin araç ve gereçlerinin üniversitede nasıl kullanılacağı, kampüs turu, şehir turları, bölümler hakkında genel bilgiler, seminerler ve çeşitli sosyal aktiviteler bu dersin içeriğini oluşturur.
Ders Kodu ve Adı: ME101 – Makina Mühendisliğinin Temelleri
Kredi / AKTS: 2/1
Ders İçeriği: Mühendisliğine giriş. Makina Mühendisliğine giriş ve lisans programı müfredatı, dersleri, politikaları tanıtılır. Temel makina mühendisliği alanları, ekonomik ve çevresel sorunlar, etik, sağlık ve güvenlik alanları anlatılır. Proje ve mantığı anlatılır. Girişimciliğin önemi ve uygulaması. Patent nedir ve önemi vurgulanır. Ticarileşme olgusu anlatılır.
Ders Kodu ve Adı: ME121 – Bilgisayar Destekli Teknik Çizim I
Kredi / AKTS: 3/4
Ders İçeriği: Geometrik yapılar. Ortografik çizim ve eskiz. Bilgisayar destekli çizime giriş. Üç boyutlu çizimler. Boyutlandırma ilkeleri. Kesit alma ve kurallar. İngilizce konuşma, okuma ve yazma yeteneğinin geliştirilmesi, araştırma, işbirliği, eğitim ve sonuçta birinin başarısını etkileyebilir.
Ders Kodu ve Adı: ME111 – Bilgisayar Programlama I
Kredi / AKTS: 4/5
Ders İçeriği: Algoritma kavramı. Akış diyagramları. Yapısal programlama kavramı. Modüler programlama. Programlamanın temel ifadeleri. Aritmetik ve mantıksal işlemlerin programlaması. Döngüler. Değişkenler. Yapısal programlama ve altprogramlar.  Hafıza ve hesaplama hataları. İşaretçiler Uygulamalar.
Ders Kodu ve Adı: ENG101 – Mesleki İngilizce I
Kredi / AKTS: 3/4
Ders İçeriği: İngilizce I dersinde ana hedef öğrenciye yabancı dil temelinin kazandırılmasıdır. Bu derste öğrenciler, İngilizceye ilişkin temel gramer (dilbilgisi) bilgilerini edinirler. Sistematik bir şekilde yabancı dil eğitiminin verildiği bu derslerde öğrencilerin, dil öğretiminin temel unsurlarından konuşma, yazma, okuma ve dinleme becerileri geliştirilir. Öğrencilerin İngilizce bilgisi düzeylerini geliştirmek adına uygulamaya konulan bu derslerde öğrenciler, günlük hayatlarında kullanabilecekleri yabancı dilin yanı sıra, akademik metinleri anlamak için gereken yabancı dil temellerini de oluştururlar.
Ders Kodu ve Adı: MATH111 – Genel Matematik I
Kredi / AKTS: 4/6
Ders İçeriği: Trigonometrik, Üstel, Ters ve Logaritmik Fonksiyonlar. Limit. Süreklilik. Sonsuzluk içeren limit. Türev. Zincir Kuralı. Kapalı Türev. Ters trigonometrik fonksiyonların türevleri. Extremum değerleri. 1. Türev testi. Konkavlık. Eğri Çizimi. İntegral. Matematiksel Hesabın Temel Teoremi. Alan Hesabı. Kısmi integral. Trigonometrik integral. Trigonometrik dönüşümler. İntegral Teknikleri.
Ders Kodu ve Adı: PHYS101 – Genel Fizik I
Kredi / AKTS: 4/6
Ders İçeriği: Bir ölçümdeki sonuçların anlamı ve hassasiyetlerinin tanımı. Vektörel niceliklerin değişik metotlar kullanılarak ifade edilmesi. Bir ve çok boyutta hareketin tanımlanması ve çeşitli problemlere uygulamaları. Newton`un hareket kanunlarının ve korunum kanunlarının taktimi ve çeşitli problemlere uygulamaları. Dönme hareketinin tanımlanması ve özellikle denge durumunda olan katı cisimlere uygulanması. Mekanik yasalarını gezegenlerin hareketlerinin tanımlanmasında ve akışkanlar mekaniğinde kullanılması.
Ders Kodu ve Adı: TÜR101 – Türk Dili Ve Edebiyatı I
Kredi / AKTS: 2/2
Ders İçeriği: Dil ve Diller: Dil Millet İlişkisi, Dil Kültür İlişkisi Yeryüzündeki Diller ve Türk Dilinin Dünya Dilleri arasındaki Yeri; Kaynakları bakımından Dil Aileleri, Türk Yazı Dilinin tarihi gelişimi; Eski Türkçe, Orta Türkçe, Divanü Lügat-it Türk, Atabetü;l- Hakayık, Harezm Türkçesi, Eski Türkiye Türkçesi (Eski Anadolu Türkçesi) ; Yeni Türkçe Dönemi, Modern Türkçe Dönemi, Batı, Güney Batı Türkçesi) , Türkiye Türkçesi, Doğu ( Kuzey ) Doğu Türkçesi) , Karatay Türkçesi, Ses Bilgisi (FONETİK) , Ses ve sesin oluşumu, büyük ve küçük ünlü uyumu, Türkçedeki başlıca ses olayları; Türkçenin ses özellikleri, Türkçenin hece yapısı, cümle vurgusu. Şekil Bilgisi (MORFOLOJİ- BİÇİM BİLGİSİ) , şekil bakımından kelimeler, kökler, gövdeler, ekler (yapım ekleri, çekim ekleri) , anlatım ve vazifeleri bakımından kelimeler; isimler, sıfatlar, zamirler, fiiller, fiil çekimi, şekil ve zaman ekleri, fiilimsiler, edatlar, fiilden türeyenler ve isimden türeyenler, anlam bilimi; kelimede anlam, kelimenin anlam çerçevesi, cümle bilgisi; cümle çeşitleri, cümle tahlilleri.
Ders Kodu ve Adı: FE101 – Sosyal Sorumluluk Projesi
Kredi / AKTS: 1/1
Ders İçeriği: Toplumun güncel sorunlarını belirleme ve çözüm üretmeye yönelik projeler hazırlama. Sosyal sorumluluk çerçevesinde çeşitli projelerde gönüllü olarak yer alma. Katılımcı ve demokratik bireyler olma, dayanışma ve iş birliğini pekiştirme, sorumluluk alma ve proje geliştirme/uygulama. Sivil toplum kuruluşları. Avrupa düzeyinde gerçekleştirilen gençlik ve sosyal sorumluluk projeleri alanlarındaki güncel tartışmalar.
2.YARIYIL
Ders Kodu ve Adı: ME102 – Statik
Kredi / AKTS: 3/3
Ders İçeriği: Mekaniğin idealizasyonu ve prensipleri, önemli vektör büyüklükleri, kuvvet sistemlerinin sınıflandırılması ve denkliği, denge durumu. Yapı elemanları: Kafesler, kirişler. Çerçeveler ve makinalar. Sürtünme. Varyasyonel yöntemler: sanal işler ilkeleri ve potansiyel enerji.

Önkoşul: PHYS101

Ders Kodu ve Adı: ME122 – Bilgisayar Destekli Teknik Çizim II
Kredi / AKTS: 3/4
Ders İçeriği: Vidalar, vidalı bağlantılar, kamalar, yaylar, kilitleme cihazları, perçinler, kaynak, boru düzenekleri. Dişliler ve kamlar. Yüzey kalite işaretleri ve toleranslar. İmalat resimleri. Montaj resimleri. Tasarı geometriye giriş ve mühendislik uygulamaları. Bilgisayar destekli çizim.

Önkoşul: ME121

Ders Kodu ve Adı: ME104 – Genel Kimya
Kredi / AKTS: 3/3
Ders İçeriği: Maddenin özellikleri ve sınıflandırılması, maddenin ölçümü, bilimsel yöntemde belirsizlik, anlamlı rakamlar. Atom, molekül, iyon. Atom teorileri. Formulasyon ve isimlendirme. Kimyasal reaksiyonlar. Reaksiyonlarla ilgili hesaplamalar, molekül kütlesi, mol kavramı. Çözelti kimyası. Gazlar. Termokimya, ısı, iş kavaramları. Kuantum teorisi. Elektronik konfigurasyon, periyodisite. Kimyasal bağlar, ikincil bağlar. Molekül orbital teorisi.
Ders Kodu ve Adı: ENG102 – Mesleki İngilizce II
Kredi / AKTS: 3/3
Ders İçeriği: Bu ders İngilizce I dersinin devamı niteliğindedir ve orta düzeyde İngilizce’ye giriş (pre-intermediate) konularını içermektedir. Gramer yapıları üzerinde yoğunlaşırken, çeşitli yollarla bütün dil becerilerinin geliştirilmesi teşvik edilmektedir. Alıştırmalar dinleme, sözlü iletişim veya okuma-anlama becerileri veya bunların bir kombinasyonuna yönelik olarak işlenmektedir.
Ders Kodu ve Adı: MATH112 – Genel Matematik II
Kredi / AKTS: 4/4
Ders İçeriği: Ters türev. Alan hesabı ve sonlu toplamlar ile yaklaşım. Sonlu toplamlar limiti. Belirli integral. Matematik hesabın temel teoremi. Belirsiz integral ve yerine koyma metodu. Eğriler arasında kalan alan. Dik kesitler kullanarak hacim hesabı. Silindirik kabuklar kullanarak hacim hesabı. Ters fonksiyonlar ve türevleri. Doğal logaritma. Üstel fonksiyonlar. L’Hospital Kuralı, Kısmi integral, Trigonometrik integral, Genelleştirilmiş integral, Diziler, sonsuz seriler, integral testi, karşılaştırma testi, oran ve kök testi, Kuvvet serileri, Taylor ve Maclaurin serileri, Taylor serilerinin yakınsaklığı
Ders Kodu ve Adı: PHYS102 – Genel Fizik II
Kredi / AKTS: 4/4
Ders İçeriği: Yük ve elektrik alanların tanımlanması. Noktasal bir yükten veya bir yük dağılımınından kaynaklanan elektrik alanın tayin edilmesi. Simetrik yük dağılımlarında Gauss yasasının kullanılması. Temel devre elemanlarının esasları. Manyetik alanın tanımı ve manyetik alan kaynakları. İndüksiyon ve temel doğru ve değişken akım devrelerinin analizi. Maxwell denklemlerinin kullanılmasıyla ışığın bir elektromanyetik dalga olarak tanımlamak.
Ders Kodu ve Adı: TÜR102 – Türk Dili ve Edebiyatı II
Kredi / AKTS: 2/2
Ders İçeriği: İmla, noktalama ve kompozisyon (noktalama işaretleri, diğer işaretler) , İmla, yazım kuralları (büyük harflerin imlası, sayıların yazılışı, kısaltmaların imlası, alıntı kelimelerin yazılışı) , Kompozisyon (kompozisyonun amacı, kompozisyon yazmada yöntem) , kompozisyonda plan, giriş, gelişme, sonuç, Anlatım özellikleri, anlatımda duruluk, anlatımda sadelik, anlatımda açıklık içtenlik, Anlatım bozuklukları ( eş anlamlı kelimelerin cümle içinde kullanılışı) , Deyimlerin yanlış kullanılışı, Anlatım biçimleri (açıklama, hikâye, özlü anlatım, tasvir, hiciv, portre, kanıtlama, konuşma, manzum anlatım çeşitleri) , Sözlü anlatım çeşitleri (günlük ve hazırlıksız konuşma, hazırlıklı konuşma, açıkoturum, münazara, panel) , Yazılı anlatım türleri (mektup, telgraf, tebrik, davetiye, edebi mektup) , iş mektupları, resmi mektup, dilekçe, rapor, tutanak, karar, ilan, reklam, sohbet, eleştiri, anı, gezi yazısı, röportaj, anket, Otobiyografi, biyografi, roman, hikaye, masal, fabl, tiyatro, trajedi, dram, senaryo) .
Ders Kodu ve Adı: FE102 – Teknoloji ve Ar&Ge Yönetimi
Kredi / AKTS: 2/2
Ders İçeriği: İnovasyonun tanımı ve önemi, inovasyon türleri, inovasyon stratejiler, yeni ürün geliştirme. Girişimciliğin tanımı ve önemi, girişimcilik türleri, girişimcilik stratejileri, iş modelleri, girişimcilik, ürün portföyü yönetimi. Proje nedir ve modern proje yönetimi tanımı. Proje süre ve maliyetini tahmin etmek, cpm metodu. Çevre hukukunu ilgilendiren konularda genel bilgi sahibi olmak, patent ve fikri sinai haklar konusunda bilgi sahibi olmak. Ürün geri kazanım seçenekleri: Geri dönüşüm, onarım, yenileme, yeniden üretim.
Ders Kodu ve Adı: ME100 – Yaz Stajı I
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: 20 İş günü Üniversite atölyelerinde oryantasyon.
3.YARIYIL
Ders Kodu ve Adı: ME201 – İleri Seviye Programlama
Kredi / AKTS: 3/4
Ders İçeriği: Programlama dilleri ile interaktif olarak sembolik hesap. Grafik uygulamaları. Cebir ve hesap. Lineer denklem çözümü. Adi ve kısmı diferansiyel denklem çözümü. listeler ve matrisler. Dönüşüm kuralları. Fonksiyonel işlemler. Fonksiyonlar. Arayüz ile programlama. Araç kutuları. Araç kutusu ile dönem projesi.
Ders Kodu ve Adı: ME203 – Malzeme I
Kredi / AKTS: 3/4
Ders İçeriği: Malzeme seçim ilkeleri. Gerilme ve şekil değiştirme kavramı. Çeki, bası ve eğilmeye maruz elemanlar. Birleşik gerilme ortay çıkan burulma. Artık gerilmeler, yorulma sünmesi, sönümleme, sertlik ve malzemenin özel özellikleri. Farklı uygulamalarda malzeme seçimi için test sonuçlarının değerlendirilmesi.

Önşart: ME102

Ders Kodu ve Adı: ME205 – Termodinamik I
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Sistem ve çevresi, bir maddenin özellikleri, termodinamik denge, ideal gaz hal denklemi, enerji, sistem ile çevresi arasında enerji transferi, değişim durumu ve termodinamik süreç, tersinir ve geri döndürülemez süreçler, basit sistem, entalpi, sabit hacim ve sabit basınca özgü ısılar, Saf madde, bir kontrol hacmi için termodinamiğin birinci yasası, termodinamiğin ikinci yasası, entropi, entropinin sayısal değeri, bir kontrol hacmi için termodinamiğin ikinci yasası.

Önşart: MATH111, PHYS101

Ders Kodu ve Adı: ME207 – Mukavemet I
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Tek eksenli ve çift eksenli yüklemede dış ve iç kuvvetlerin oluşturduğu gerilmeler. Gerilme durumu, gerilme ve birim şekil değiştirme asal gerilmeleri, Mohr çember tekniği. Malzeme özellikleri ve gerilme-şekil değiştirme diyagramları. Hook kanunu. Tasarım yükü, güvenlik faktörü. Yetmezlik teorileri. Eğilme momenti, kirişlerde kesme kuvvetleri. Yükleri hareket ettirmek. Kesitin özellikleri. Eğilme gerilmeleri. Eğrilik yarıçapı, elastik eğri. Sehim bulma yöntemleri. Statik olarak belirsiz kirişler. Kolonların burkulması. Burulma momenti ve burulma yer değiştirmesi. Ansys’le dönem projesi.

Önşart: ME102

Ders Kodu ve Adı: ME209 – İmal Usulleri I
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Üretim süreçlerinin sınıflandırılması. Mühendislik malzemeleri ve hammadde üretim tekniklerinin temelleri. Temel takım tezgâhı elemanları ve takım tezgahlarının mekaniği. Talaşlı imalat aletleri ve talaş kaldırma işlemlerinin esasları. Torna, freze, delme, şekillendirme, taşlama, testere üretim yöntemleri. Dişli ve diş açma. Plastiklerin işlenmesi. Ekonomik takım ömrü ve talaş kaldırma işlemlerinin işleme ayarı hesaplamaları. Ölçme bilimi ve kalite kontrol ilkeleri. Özel ve ileri üretim teknikleri. Dönem imalat projesi.
Ders Kodu ve Adı: MATH211 – Doğrusal Cebir
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Doğrusal denklem sistemleri. Matrisler. Matris işlemlerinin cebirsel özellikleri. Özel matris türleri. Bir matrisin Echelon formu. Gauss-Jordan indirgemesi ile lineer sistemlerin çözümü. Satır küçültmeyle bir matrisin tersini bulmak. Eşdeğer matrisler. Determinantlar. Determinantların özellikleri. Kofaktör büyümesi. Bir matrisin tersi (determinantı ile). Diğer determinant uygulamaları (Cramers kuralı). Düzlemde ve 3 uzayda vektörler. Vektör uzayları Alt uzaylar. Yayılma ve doğrusal bağımsızlık. Temel ve boyut Satır alanı Boş alan Boşluk ve bir matrisin rankı. Homogeneos sistemleri. Baz değişimi. Geçiş matrisleri. Ortogonalleştirme. Doğrusal dönüşümler. Doğrusal dönüşümün çekirdeği ve aralığı
Ders Kodu ve Adı: AİİT201 – Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I
Kredi / AKTS: 2/2
Ders İçeriği: Osmanlı Devleti’nin yıkılışını hazırlayan iç ve dış sebepler; XIX. Yüzyılda Osmanlı Devleti’nde yenilik hareketleri; Osmanlı Devleti’nin son dönemindeki fikir akımları; XX. Yüzyılın başında Osmanlı Devleti’nin siyasi ve askeri durumu; I. Dünya Savaşı ve Ermeni meselesi; Anadolu’nun işgali ve tepkiler; Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkışı ve faaliyetleri; kongreler dönemi ve teşkilatlanma; son Osmanlı Mebuslar Meclisi’nin açılışı ve Misak-ı Millî’nin kabulü; Millî Mücadele’ye hazırlık ve bu hazırlığın maddi ve manevi temeller; TBMM’nin açılışı ve faaliyetleri; Sevr Antlaşması; Güney ve Doğu cephelerindeki mücadeleler; düzenli ordunun kuruluşu, Yunan taarruzu ve Batı cephesindeki savaşlar, Mudanya Mütarekesi’nin imzalanması, Lozan Konferansı’nın toplanması ve Barış Antlaşması’nın imzalanması konularını kapsamaktadır.
4.YARIYIL
Ders Kodu ve Adı: ME202 – İmal Usulleri II
Kredi / AKTS: 3/4
Ders İçeriği: Üretim süreçlerinin sınıflandırılması. Mühendislik malzemeleri ve hammadde üretim tekniklerinin temelleri. Temel takım tezgahı elemanları ve takım tezgahlarının mekaniği. Talaşlı imalat aletleri ve talaş kaldırma işlemlerinin esasları. Torna, freze, delme, şekillendirme, taşlama, testere üretim yöntemleri. Dişli ve diş açma. Plastiklerin işlenmesi. Ekonomik takım ömrü ve talaş kaldırma işlemlerinin işleme ayarı hesaplamaları. Ölçme bilimi ve kalite kontrol ilkeleri. Özel ve ileri üretim teknikleri. Dönem imalat projesi. Döküm işlemleri ve özel döküm işlemleri. Kaynak ve birleştirme işlemleri. Metallerin sıcak ve soğuk işlenmesi: Sac işleme.
Ders Kodu ve Adı: ME204 – Malzeme II
Kredi / AKTS: 3/4
Ders İçeriği: Metaller ve alaşımlar. Faz diyagramları. Demir, çelik ve demir dışı metallerin üretimi. Çelik alaşımları, demir dışı alaşımlar. Metallerin deformasyonu. Testlerle metallerin sınırlarının belirlenmesi. Metallerin ısıl işlemi. Metal işleme ve imalat metalurjisi.
Ders Kodu ve Adı: ME206 – Termodinamik II
Kredi / AKTS: 3/4
Ders İçeriği: Tersinmezlik. Buhar gücü ve soğutma çevrimleri. hava standart güç ve soğutma çevrimleri. termodinamik bağıntılar. ideal gaz karışımları. Gaz ve buhar karışımları. Kimyasal reaksiyonlar. Kimyasal denge.

Önşart: ME205

Ders Kodu ve Adı: ME208 – Mukavemet II
Kredi / AKTS: 3/4
Ders İçeriği: Stresin tekrarı, denge denklemleri. Şekil değiştirme ve gerilme-şekil değiştirme ilişkisi. Burulma analizi: dairesel olmayan uzun prizmalar. burulma gerilme fonksiyonu. membran ve sıvı akış analojileri. İçi boş kesit. Çok hücreli kesit: Kalın cidarlı silindirler. sabit ve sabit olmayan kalınlıkta dönen diskler. Membran gerilmeleri. Eğri çubuklar. Enerji yöntemleri.

Önşart: ME207

Ders Kodu ve Adı: ME210 – Dinamik
Kredi / AKTS: 3/4
Ders İçeriği: Maddesel noktaların kinematiği. Maddesel noktaların kinetiği. Maddesel nokta sistemlerinin kinetiği. Katı cisimlerin düzlemsel kinematiği. Katı cisimlerin düzlemsel kinetiği.

Önşart: ME102

Ders Kodu ve Adı: MATH212 – Diferansiyel Denklemler
Kredi / AKTS: 3/3
Ders İçeriği: Türevsel denklemlerin sınıflandırılması, çözümleri, başlangıç değeri ve sınır değeri problemleri, çözümlerin varlığı, Yüksek dereceli doğrusal türevsel denklemlerin çözüm yöntemleri, Elektrik devreleri problemleri, Laplace Dönüşümü; tanımlar, teoremler, örnekler, sabit katsayılı doğrusal başlangıç değer problemlerinin çözümü, teoremler, büklüm integrali ve teoremi. Dürtü fonksiyonu ve yanıtı, sistem fonksiyonu. Doğrusal türevsel denklem sistemleri ve çözümleri
Ders Kodu ve Adı: AİİT202 – Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II
Kredi / AKTS: 2/2
Ders İçeriği: Siyasi alanda yapılan inkılaplar (Saltanatın kaldırılması, Cumhuriyet’in ilanı, Halifeliğin kaldırılması vb); sosyal alanda yapılan inkılaplar (Şapka inkılabı, Tekke ve zaviyelerin kapatılması, Takvim, Saat ve Soyadı Kanunu ); eğitim ve kültür alanında gerçekleştirilen inkılaplar (Tevhid-i Tedrisat Kanunu, Harf inkılabı, Türk Tarih ve Dil inkılabı); hukuk alanında yapılan inkılaplar; Atatürk dönemi çok partili hayata geçiş denemeleri ve tepkiler (Terakkiperver Cumhuriyet Fırka’nın kuruluşu ve kapatılması, Şeyh Sait isyanı ve Atatürk’e suikast girişimi); Atatürk dönemi çok partili siyasal hayata geçiş denemeleri (Serbest Cumhuriyet Fırkası’nın kuruluşu, kapatılması ve Menemen Olayı); Cumhuriyet döneminde Türkiye’nin ekonomik kaynakları ve politikası (İzmir İktisat Kongresi); Atatürk dönemi Türk dış politikası (Nüfus Mübadelesi, Milletler Cemiyeti’ne üyelik, Balkan Antantı ve Sadabat Paktı); Atatürk dönemi Türk dış politikası (Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Hatay’ın Anavatan’a katılması, Türkiye’nin diğer ülkelerle olan ikili münasebetleri); Atatürk düşünce sisteminin tanımı, kapsamı ve Atatürk ilkeleri; Atatürk’ten sonra Türkiye, Demokrat Parti’nin iktidar yılları, 1960 ve 1970’li yıllarda Türkiye, 1960 sonrası Türkiye’nin dış politikası.
Ders Kodu ve Adı: ME200 – Yaz Stajı II
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: 30 iş günü atölye stajı.
5.YARIYIL
Ders Kodu ve Adı: ME301 – Akışkanlar Mekaniği I
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Giriş temel kavramlar ve akışkan özellikleri, akışkan hareketinin tanımı ve sınıflandırılması, akışkan statiği, kaldırma kuvveti ve kararlılık, sistem ve kontrol hacmi kavramları, bir kontrol hacmi için integral formda temel denklemlerin türetilmesi ve uygulanması, Akışkan hareketinin diferansiyel analizine giriş, süreklilik, momentum ve enerji denklemleri, sıkıştırılamaz viskoz olmayan akış, hız potansiyeli, akım fonksiyonu, temel düzlem akışları.

Önşart: PHYS101, ME102

Ders Kodu ve Adı: ME303 – Isı Transferi
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Isı transfer mekanizması, sürekli ısı iletimi, ısıl dirençler, kanatçıklar, geçici iletim, toplu kapasitans yöntemi, sürekli ısı iletiminde ve geçici ısı iletiminde sayısal yöntemler. Boyutlu analiz. Zorlanmış konveksiyon; sınır tabakaları, laminer ve türbülanslı akış, konvektif transfer sınır tabakası denklemleri, boyutsuz parametreler, Reynolds analojisi, dış zorlamalı konveksiyon, ampirik korelasyonlar, iç akış korelasyonları, doğal konveksiyon, termal radyasyon, siyah cisimler ve dağınık gri yüzeyler arasında radyasyonla ısı transferi, emen ve yayan gazlarla radyasyon değişimi

Önşart: ME205, MATH212

Ders Kodu ve Adı: ME305 – Makina Teorisi I
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Kinematiğe giriş. Temel kavramlar. Tip sentezi: iki-üç pozisyon sentezi; fonksiyon yolu ve hareket üretimi. Klasik iletim açısı problemi. Kinematik analiz: mekanizmaların hız ve ivme analizi, kutup ve bağıl kutup kavramı, eğrilik teorisi. Kam sentezi. Çeşitli mekanizmalar. Dönem Projesi.

Önşart: ME210

Ders Kodu ve Adı: ME307 – Makina Elemanları I
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Eleman tasarımının temelleri. Problem analizi, benzer sistemlerin analizi, karar verme. Gerilme analizi. Yorulma teorileri, stres konsantrasyonu. Temel tasarım kavramları: güvenlik faktörleri, güvenilirlik ve standardizasyon. Malzeme seçimi. Perçinli, kaynaklı ve lehimli bağlantlar. Vidalar ve vidalı bağlantılar, miller, kamalar, pimler, yaylar. Özel projeler.

Önşart: ME208

Ders Kodu ve Adı: ME309 – Otomatik Kontrol
Kredi / AKTS: 3/4
Ders İçeriği: Giriş ve temel kavramlar. Transfer fonksiyonları ve blok diyagramları. Fiziksel sistemlerin modellenmesi. Kontrol sistemlerinin temel özellikleri. Temel kontrol işlemleri ve elektronik kontrolörler. Zaman cevabı . Kararlılık. Kararlı durum cevabı ve hata. Geçici cevap. Frekans cevabı. Dönem Projesi.

Önşart: MATH212, PHYS102

Ders Kodu ve Adı: ME311 – Temel Elektrik ve Elektronik
Kredi / AKTS: 2/2
Ders İçeriği: Temel elektrik ve elektronik konuları; Elektriksel elemanlar ve devreler. Direnç devreleri. Devre yanıtlarına giriş. Üstel Zorlama ve Eşdeğer devreler. Kararlı durum AC devreleri. Manyetik devreler. Transformatörler ve üç fazlı devreler. Elektrik sayaçları. Elektromekanik enerji dönüşümü. Dönem Projesi

Önşart: PHYS102

Ders Kodu ve Adı: MATH313 – Olasılık ve İstatistik
Kredi / AKTS: 3/4
Ders İçeriği: Olasılığa giriş, kombinasyon, permütasyon, bağıl frekans yaklaşımı, olasılığın aksiyomları, küme teorisi, koşullu olasılık, Bayes teoremi, istatistiksel bağımsızlık kavramı, karşılıklı seçkin olaylar, ayrık rastlantı değişkenleri, olasılık kütle ve dağılım fonksiyonları, beklenen değer, varyans, Bernoulli, Binom ve Poisson rastlantı değişkenleri, sürekli rastlantı değişkenleri, bunların olasılık yoğunluk ve dağılım fonksiyonları, sürekli rastlantı değişkenlerinin beklenen değeri ve varyansı, düzgün, Gauss (normal) ve üstel rastlantı değişkenleri, bir rastlantı değişkeninin fonksiyonun yoğunluk fonksiyonu, bileşik olasılık yoğunluk fonksiyonu, bağımsız rastlantı değişkenlerinin fonksiyonunun yoğunluk fonksiyonu, rasgele süreçlere giriş.

Önşart: MATH111, MATH112

6.YARIYIL
Ders Kodu ve Adı: ME302 – Akışkanlar Mekaniği II
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Boyut analizi ve benzerlik, sıkıştırılamaz viskoz akış. Borularda ve kanallarda laminer ve türbülanslı akışlar ve kayıplar. Navier-Stokes denklemleri, laminer ve türbülanslı akışta sınır tabakası, daldırılmış cisimlerin sıvı akışı, sıkıştırılabilir akışa giriş, sabit tek boyutlu sıkıştırılabilir akış.

Önşart: ME301

Ders Kodu ve Adı: ME304 – Sayısal Yöntemler
Kredi / AKTS: 4/5
Ders İçeriği: Kök bulma, Doğrusal olmayan cebirsel denklemler için çözüm yöntemleri, doğrusal cebirsel denklem setleri, özdeğer problemleri, enterpolasyon ve eğri uyarlama, sayısal entegrasyo, sayısal türev ve adi diferansiyel denklemler.

Önşart: MATH111, MATH112

Ders Kodu ve Adı: ME306 – Makina Teorisi II
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Düzlemsel ve uzamsal mekanizmaların statik ve dinamik kuvvet analizi. Dönen kütlelerin dinamik dengelenmesi. Kam dinamiği. Dişli dinamiği. Mekanik sistemlerin titreşimi Şok izolasyonu. Volan analizi ve Governörler. Dönem projesi.

Önşart: ME305

Ders Kodu ve Adı: ME308 – Makina Elemanları II
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Sürtünmesiz yataklar. Hidrodinamik yağlama ve kaymalı yataklar. Güç aktarımları ve tahrik sistemleri: Sürtünmeli tahrikler, kayış tahrikleri, zincir tahrikler, dişli tahrikler (Düz, helisel, konik, sonsuz). Kaplinler, kavramalar ve frenler. Özel projeler.

Önşart: ME307

Ders Kodu ve Adı: ME310 – Mühendisler İçin Deney Metotları
Kredi / AKTS: 2/2
Ders İçeriği: Deney ilkeleri ve yöntemleri. Algılama cihazları, ölçüm cihazları ve sınırlamaları. Deney tasarlama ve planlama; veri analizi, hata analizi ve belirsizlik analizi. Deneylerin yapılması ve raporlanması
Ders Kodu ve Adı: ME312 – Mühendisliğin Teknik Olmayan Yönleri
Kredi / AKTS: 2/2
Ders İçeriği: (Etik) Öğrenci, mühendisliğin etik sorumluluk bilincini kazanacak, farklı etik teorilerini ve etik problem çözme tekniklerini göz önüne alarak etik kararlar alabilecek ve mesleki etik kurallara dikkat edecektir. (Proje yönetimi) Öğrenci, bir projenin nasıl tanımlanacağını ve kritik yol yöntemini kullanarak zamanlamayı ve maliyetleri tahmin etmeyi öğrenecektir. (Risk ve değişim yönetimi) Öğrenci, riskle ilgili temel kavramları ve değişim ve gelişim yoluyla riski hafifletecek teknikleri öğrenecektir. (İnovasyon) Öğrenci yenilik ve yenilikçi stratejilerin farkında olacaktır. (Girişimcilik) Öğrenci, yaratıcılık yönetiminin ve inovasyonun girişimciliğe yol açabileceğini öğrenecektir. (Mühendislik standartları) Öğrenci, ulusal ve uluslararası standartların ve bunların nasıl aranacağının farkında olacak. (Sağlık ve güvenlik) Öğrenciler, iş sağlığı ve güvenliğinin önemini kavrayacaklar ve sağlık ve güvenlik risklerini tanıyabileceklerdir. Öğrenciler bir organizasyonda bir sağlık ve güvenlik yönetim programının uygulanmasına nasıl başlayacaklarını kavrayacaklardır. (Mühendislik çözümlerinin hukuki sonuçları) Öğrenci, ulusal ve uluslararası çevre yasası ve patent ve fikri mülkiyet hukuku hakkında bilgi sahibi olacaktır. (Sürdürülebilir kalkınma) Öğrenciler, sürdürülebilirlik konularının, ürün geri kazanımının ve ürün iyileştirme seçeneklerinin öneminin farkına varacaktır. (Mühendislik uygulamalarının sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki küresel ve sosyal etkileri) Öğrenci, sanayi faaliyetlerinin çevre ve insan sağlığına etkilerini listeleyecek; Küresel iklim değişikliğinin nedenlerini ve sonuçlarını açıklayabilecek; Malzemelerin dönüşüm diyagramını ve çevrimdeki her evreye ait ilgili konuları tartışır hale gelecektir. (Yaşam boyu öğrenme) Öğrenci, yaşam boyu öğrenme kavramını inşa edecek ve tartışacak ve kendileri için hayat boyu öğrenme becerisini kazanacaktır.
Ders Kodu ve Adı: XXxxx – Sosyal Seçmeli I
Kredi / AKTS: 2/3
Ders İçeriği: Sosyal seçmeli ders.
Ders Kodu ve Adı: ME300 – Yaz Stajı III
Kredi / AKTS: 3/3
Ders İçeriği: 30 iş günü idari staj.
7.YARIYIL
Ders Kodu ve Adı: ME499 – Bitirme Projesi
Kredi / AKTS: 4/5
Ders İçeriği: Öğrenciler, verilen bir konuyu multidisipliner çalışmalar çerçevesinde gerçekleştirirler.
Ders Kodu ve Adı: ME401 – Makina Mühendisliği Laboratuvarı
Kredi / AKTS: 4/5
Ders İçeriği: Isıl ve mekanik sistemlerin deneysel olarak incelenmesi. Makina mühendislerini ilgilendiren olgular. Deneylerin planlanması ve tasarımı. Verilerin analizi ve deneysel sonuçların teknik rapor formatında sunulması.
Ders Kodu ve Adı: ME4** – Teknik Seçmeli I
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Teknik seçmeli ders.
Ders Kodu ve Adı: ME4** – Teknik Seçmeli II
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Teknik seçmeli ders.
Ders Kodu ve Adı: ME4** – Teknik Seçmeli III
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Teknik seçmeli ders.
Ders Kodu ve Adı: ME4** – Teknik Seçmeli IV
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Teknik seçmeli ders.
8.YARIYIL
Ders Kodu ve Adı: FE400 – Endüstride Uygulamalı Eğitim
Kredi / AKTS: 4/30
Ders İçeriği: Staj denetlenen, profesyonel bir ortamda öğrencilere yeteneklerini ve bilgi birikimini uygulamalarına izin veren meslek öncesi öğrenme deneyimidir. Bu deneyimler planlanan bir kariyer için bir iş, endüstri veya devlet kurumuyla öğrencilerin hazır olmalarını arttırmak/geliştirmek için tasarlanır. Endüstride uygulamalı eğitim (CO-OP) akademik kurumlarla iş dünyası arasındaki bir ortaklıktır. Öğrenciler için; iş, endüstri veya bir devlet kurumundaki bir örgün eğitim ve uygulamalı eğitim, teori ve uygulamanın bir harmanlaması, yeni yetenekler ve tecrübe, rekabetçi gelir ve kariyer seçiminin doğrulanmasıdır. Endüstride uygulamalı eğitim (CO-OP) stajdan farklıdır. 14 haftalık bir süreyi (bir yarı dönemi) kapsamaktadır. Endüstride uygulamalı eğitime (CO-OP) tabi bir öğrenci tam zamanlı çalışmak zorundadır.
TEKNİK SEÇMELİ DERSLER
Isı ve Enerji A.B.D
Ders Kodu ve Adı: ME410 – Rüzgar Enerjisi
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Rüzgar kaynağı ve özellikleri. Rüzgar türbini aerodinamiği ve performansı. Rüzgar türbini yüklemesi ve dinamik tepki. Rüzgar türbinlerinin kavramsal tasarımı. Rüzgar türbini kontrolü. Rüzgar türbini sistemi maliyet analizi. Dönem Projesi.

Önşart: ME210

Ders Kodu ve Adı: ME411 – Güneş Enerjisi
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Güneş radyasyonu, yatay yüzeylerde güneş radyasyonunun hesabı. Güneş radyasyonunun cam ve plastiklerden iletimi. Düz plakalı güneş kollektörlerinin performansı ve teorisi. Konsantrasyon toplayıcıları. Enerji depolama, enerji kullanarak elektrik enerjisi üretimi, çeşitli güneş enerjisi uygulamaları. Güneş kollektörlerinden ısı kayıpları. Güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi; Güneş hücreleri. Dönem Projesi.

Önşart: ME303

Ders Kodu ve Adı: ME412 – İçten Yanmalı Motorlar
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Çevrim analizi, gaz analizi, çalışma koşullarının etkisi, yakıtlar, patlama dahil olmak üzere motor çalışması ve uygulamasının temel ilkeleri. Yakıt-hava oranı gereksinimleri, yakıt enjeksiyonu, karışım kontrolü, valfler ve valf çalışma mekanizmaları, ateşleme sistemleri, yanma. pistonu ve motor mekanizmaları performansı. Hava kirliliğinde denge ve motor tasarımının etkisi. Dönem Projesi.

Önşart: ME206

Ders Kodu ve Adı: ME413 – Isıl Sistem Tasarımı
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Isıl sistemlerin temelleri; mühendislik uygulamalarında tasarımın rolü. fanlar, pompalar, genişleticiler, kanallardaki akışkan. gelişmiş ısı eşanjörleri ve damıtma ekipmanı kavramları ve analizi; ısıl sistemlerin dinamik davranışı; optimizasyon yöntemleri; optimizasyonun ısıl sistemlere uygulanması; Dönem projesi.

Önşart: ME302 , ME303

Ders Kodu ve Adı: ME414 – Isıtma ve Havalandırma
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: İklimlendirme sistemleri, nemli hava özellikleri ve iklimlendirme işlemleri, konfor ve sağlık, bina yapılarında ısı iletimi, güneş radyasyonu, uzay ısı yükü, soğutma yükü. Boru sistemlerinin tasarımı, oda hava dağıtımı, bina hava dağıtımı, kütle transferi ve nem ölçümü. Doğrudan temasla ısı ve kütle transferi, genişletilmiş yüzeyli ısı eşanjörleri.

Önşart: ME303

Ders Kodu ve Adı: ME415 – Yanma Teorisi
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Yanmanın temelleri, alev yapısı, alev hızı, yanıcılık, tutuşma, karıştırmalı reaksiyon, kinetik ve dengesiz süreçler, kirletici oluşumu. Motorlara, enerji üretimine ve yangın güvenliğine uygulama.

Önşart: ME206

Ders Kodu ve Adı: ME416 – Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Korunum yasaları ve sınır koşulları, difüzyon problemleri için sonlu hacim yöntemi, konveksiyon-difüzyon problemleri için sonlu hacim yöntemi, sürekli akışlarda basınç-hız bağlaşımı için çözüm algoritmaları, ayrıklaştırma denklemlerinin çözümü, kararsız akışlar için sonlu hacim yöntemi, sınır koşullarının uygulanması. Yazılımla Uygulamalar. Dönem Projesi.

Önşart: ME303

Ders Kodu ve Adı: ME417 – Gaz Dinamiği
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Temel termodinamik ve akışkanlar dinamiği kavramları. Alan değişimli sıkıştırılabilir izentropik akışa giriş kavramları. Yakınsayan ve uzaklaşan nozulların performansı. Normal şok dalgaları. Hareket eden şok dalgaları. Sürtünmeli paralel kanallarda adyabatik akış. Uzun kanallarda izotermal akış. Paralel kanallarda ısıtma veya soğutma ile sürtünmesiz akış.

Önşart: ME205, ME303

Ders Kodu ve Adı: ME418 – Gaz Türbinleri ve Jet İtkisi
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: İtki olgusu, termodinamik kavramlar, sıkıştırılabilir akış, gaz türbin motoru, ideal motorların parametrik çevrim analizi, bileşen performansı, gerçek motorların parametrik çevrim analizi, motor performans analizi, turbo-makina, giriş nozülleri ve yanma sistemlerine giriş.

Önşart: ME206, ME210

Konstrüksiyon ve İmalat A.B.D
Ders Kodu ve Adı: ME430 – CNC Makinalar
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: CNC makinalarının tarihçesi, CNC makinalarında koordinat sistemleri, CNC tezgahları arayüzü, Torna tezgahı için manuel programlama teknikleri, Torna tezgahı için bilgisayar destekli programlama, Freze tezgahı için manuel programlama teknikleri, Freze tezgahı için bilgisayar destekli programlama. Dönem Projesi.

Önşart: ME209

Ders Kodu ve Adı: ME431 – Üretim Sistemleri
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Mühendislik metrolojisi ve aletler. Üretim stratejileri. Kalite güvencesi, test ve muayene. Üretim süreçlerinin otomasyonu. Bilgisayar destekli üretim. Bilgisayarla bütünleşik üretim sistemleri. Rekabetçi bir ortamda ürün tasarımı ve süreç seçimi. Yalın üretim araçları. Çizgi düzenleri ve tasarım. Sürekli gelişme.

Önşart: ME209

Ders Kodu ve Adı: ME432 – Bilgisayar Destekli İmalat
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Sayısal kontrol sistemleri. CNC’nin manuel ve bilgisayar programlaması. CAD / CAM ve CNC sistemlerinin entegrasyonu. Üç boyutlu tarama sistemleri. Tersine mühendislik ve hızlı prototipleme. Silikon kaplama. Çeşitli üretim stratejileri. Karmaşık parçalar için özel CNC üretim yöntemleri.

Önşart: ME209

Ders Kodu ve Adı: ME433 – Tahribatsız Malzeme Muayenesi
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Kalite güvencesinde NDT (Non-Destructive Testing)’ nin rolü. Ultrasonik, radyografik, sıvı penetrant, manyetik parçacık ve girdap akımı gibi en yaygın kullanılan NDT yöntemlerinin makina mühendisliği uygulamaları. NDT uygun tasarım kavramı. Ürünlerin NDT standartlarına göre test edilmesi. Özel amaçlı test teknikleri ve çalışma prensipleri.
Ders Kodu ve Adı: ME434 – Kaynak Teknolojisi
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Kaynağın pratik ve teorik yönleri, kaynak türleri, kaynak etkileri, gerilmeler, çarpılmalar, döküm kaynağı, reaktif metaller, çelikler ve demir dışı malzemeler, kaynak için tasarım, kalite kontrol.
Ders Kodu ve Adı: ME435 – Üretim Planlaması
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Üretim tesisi tasarımı ve planlamasına giriş. Matematiksel programlama ve diğer analitik teknikleri kullanarak imalat planlama sistemlerinin analizi. Tesis tasarımı ve toplanması için gerekli veriler. Pazar araştırması ve satış miktarlarının belirlenmesi. Parça ve ürün tasarımı çizimlerinin değerlendirilmesi. Üretim metodolojileri seçimi. Makina seçimi ve iş yükü hesaplaması. Malzeme taşıma sistemleri seçimi. Gerekli ekipman tasarımı veya satın alınması. Öngörü. Entegre üretim envanter sistemleri. envanter ve parti boyutlandırma modelleri. Makina çizelgeleme, kapasite planlaması. Tesis düzeni. Fizibilite için teknik ve ekonomik raporların hazırlanması.
Ders Kodu ve Adı: ME436 – Bakım Mühendisliği
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Bakım matematiği. Bakım yönetimi ve kontrolü. Mühendislik ve analiz araçları Önleyici bakım. Mekanik ekipmanların bakımı. Takım tezgahlarının bakımı. Bakımda insan hatası. Bakımda kalite ve güvenlik.
Ders Kodu ve Adı: ME437 – Polimer Teknolojisine Giriş
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Sentetik polimerlerin yapısı ve oluşumuna giriş. Fiziksel durumlar ve geçişler. Polimerlerin fiziksel ve mekanik özellikleri. Sentetik polimerik malzemelerin işleme davranışlarına ilişkin fiziksel, termal, mekanik ve reolojik özelliklerinin tanımı. Polimerik ürünlerin imalatı için çeşitli işleme süreçlerinin analizi. Polimer geri dönüşüm sorunlarının tartışılması.

Önşart: ME207

Ders Kodu ve Adı: ME438 – Kompozit Malzemeler
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Kompozit malzemelerin elemanları. Metal matrisli kompozitler. Tabakalı kompozitler. Doğal kompozitler. Kompozitlerin mekanik özellikleri. Kompozitlerin mukavemeti. Kompozitlerin analiz yöntemleri. Kompozit malzemelerin çeşitli alanlara uygulamaları. Dönem Projesi.

Önşart: ME207

Ders Kodu ve Adı: ME439 – Nanoteknolojiye Giriş
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Nanoteknoloji nedir? Makro, mikro, nano yapılar; Nano yapıların sentez yöntemleri, Plazma ark yöntemi, Kimyasal buhar çökeltimi, Sol-gel , Elektroçöktürme, Öğütme, Doğal nanopartiküllerden elde etme;  Nanoyapıların incelenmesinde kullanılan yöntemler, Mikroskobik yöntemler (AFM, SEM, TEM), Spektroskobik yöntemler (FTIR, Raman, X-ışınları); Nanoteknolojilerin Uygulamaları: boya, tekstil, savunma.

Önşart: ME104

Makine Teorisi ve Dinamiği A.B.D
Ders Kodu ve Adı: ME450 – Kontrol Sistem Tasarımı
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Kontrol sistemleri tasarımına giriş. Temel kontrol türlerinin tartışılması. Kök yer eğrisi analizi. Frekans yanıt analizi. Frekans alanında kararlılık. Kontrol sistemlerinin tasarım ilkeleri. Kompanzasyon teknikleri. Kontrol sisteminin simülasyonunda analog bilgisayarların kullanılması. Dönem projesi.

Önşart: ME309

Ders Kodu ve Adı: ME451 – Hidrolik Kontrol Sistemleri
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Hidrolik güç elemanları, semboller, pompalar ve motorlar, hareket sağlayıcısı, basınç ve akış kontrol valfleri, hidrolik akışkan özellikleri, hidrolik gücün giriş kontrolü, endüstriyel hidrolik devrelerin örnekleri. Dönem Projesi.

Önşart: ME309

Ders Kodu ve Adı: ME452 – Robotik
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Kısa tarihçe ve mevcut durum. Serbestlik dereceleri, manipülatör konfigürasyonları, uç efektörler. Temel sürücü sistemleri. İleri ve ters kinematik, genelleştirilmiş hız ve kuvvet ilişkileri, statik kuvvet analizi. Yörünge planlaması. Mekanik ve kontrole genel bakış. Newtonian ve Lagrange yaklaşımını kullanarak manipülatör dinamikleri. Hareket denklemlerinin sayısal çözümleri. Kontrol problemleri. Sensörler. Konum ve kuvvet kontrolü. Robot programlama dilleri. Dönem Projesi.

Önşart: ME306

Ders Kodu ve Adı: ME453 – Mekatroniğe Giriş
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Mekatronik ve ölçüm sistemlerine giriş. Elektrik devreleri ve bileşenleri. Yarı iletken elektroniği. İşlemsel yükselteçler. Dijital devreler. Hareket sağlayıcılar. Mekatronik sistem-kontrol mimarileri. Uygulama örnekleri. Dönem Projesi.

Önşart: ME202

Ders Kodu ve Adı: ME454 – Mekanik Sistemler İçin Elektrik Makinaları
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Elektromekanik enerji dönüşümünün ilkeleri. DC ve AC motorlar. Elektrik motorlarının statik ve dinamik özellikleri. Doğrusal olmayan mekanizmaların ve volanların güç gereksinimlerinin belirlenmesi. Yüklemeye göre motor seçim kriterleri. Elektrik motorlarının matematiksel modellemesi. DC motorların kapalı çevrim kontrolü. Servo sistem bileşenleri, geri besleme elemanları, konum ve hız kontrolü. Uygulama örnekleri. Dönem Projesi.

Önşart: ME202

Ders Kodu ve Adı: ME455 – Mekanizmaların Kinematik Sentezi
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: 2, 3, 4 ve 5 hassas bağlayıcı bağlantı konumları ve krank açısı koordinasyonu için tasarlanmış dört bağlantı mekanizması. Optimum iletim açısı için tasarım. Benzer sistemler. Roberts-Chebyshev teoremi. Kam mekanizmaları ve ortak kam profilleri. Zarf teorisi. Aralıklı hareket mekanizmaları. Dönem Projesi.

Önşart: ME305

Ders Kodu ve Adı: ME456 – Uçuş Mekaniği
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Uçak kuvvetleri ve alt sistemleri: Atmosfer, aerodinamik kuvvetler, itme alt sistemi. Dikey düzlemde turbojetler seviyesinde uçuş: Yönetim denklemleri, düz uçuş, tavan, seyir uçuşu ve menzil, maksimum dayanıklılık. Dikey düzlemdeki diğer uçuşlar: Kalkış ve iniş, tırmanma uçuşu, güçsüz uçuş. Yatay düzlemde dönüş uçuşu: Ana denklemler, maksimum yük faktörü, yatış açısı, dönüş hızı ve dönüş yarıçapı. Dikey düzlemde piston-sahne düzeyi uçuş: Yönetim denklemleri, düz uçuş ve tavan koşulları, en iyi menzil, maksimum dayanıklılık. Diğer uçuşlar: Kalkış ve iniş, tırmanma uçuşu, dönüş uçuşu, turboproblar, turbofanlar, turbo shaft ve turbo jetler, Mach sayısı gösterimi, uçuş ve manevra zarfları, rüzgârın performansa etkisi. Dönem Projesi.
Ders Kodu ve Adı: ME457 – Yaratıcı Problem Çözme
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Geleneksel tasarım ve yaratıcı problem çözmeye giriş. Problemi anlama. Gerçek problemi temsil etme ve tanımlama. Model kırma, sıra dışı düşünme. Genel stratejiler ve yaratıcı problem çözme teorisi. Öngörülü başarısızlık belirleme. Fikri mülkiyete giriş. Dönem projesi.
Ders Kodu ve Adı: ME458 – DC/AC Devrelerine Giriş II
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Mikroişlemciler, sensörler ve hareket sağlayıcılar. Mühendislik sistemlerinin kontrolüne giriş. Birleşimsel mantık, Boolen cebri, sayısal aritmetik, sıralı mantık ve mikroişlemci komut kümesi mimarisi ve G/Ç’nin temellerini tanıtır. Öğrenme fırsatları şunları içerir: entegre alıştırmalarıyla çevrimiçi sunumlar; dijital elektronik devreleri keşfetmek, tartışmak, analiz etmek ve uygulamak. Dönem Projesi.

Önşart: ME202

Ders Kodu ve Adı: ME459 – Optimizasyona Giriş
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Doğrusal programlama problemlerinin en iyi çözümleri elde edildikten sonra, duyarlılık analizi ile çözümlerin değerlendirilmesi. Tek değişkenli ve çok değişkenli doğrusal olmayan kısıtlı veya kısıtsız optimizasyon problemlerinin en iyi çözüm değerlerinin belirlenmesine yönelik algoritmalar tasarımı. Dönem Projesi

Önşart: MATH111, MATH112

Ders Kodu ve Adı: ME460 – Gök Mekaniği
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Klasik mekanik. Kepler ve Newton yasaları. Merkezcil yörünge. İki cisim problemi, eliptik, parabolik, hiperbolik yörüngeler. Hareket denklemleri, Kepler denkleminin çözüm yöntemleri, yörünge elemanlarının tayini. Lambert teoremi. Yapay uydu yörüngeleri. Üç cisim problemi, genel ve kısıtlı üç cisim problemi.

Önşart: ME210

Mekanik A.B.D
Ders Kodu ve Adı: ME470 – Sonlu Elemanlar Metodu
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Sonlu elemanlar yönteminin temel kavramları. Potansiyel enerji yaklaşımı. İnterpolasyon fonksiyonu. Eleman rijitlik matrisinin türetilmesi. Gobal rijitlik matrisinin birleştirilmesi ve sınır koşullarının uygulanması. Bir boyutlu, kafes, eksenel simetrik ve iki boyutlu elastisite problemleri gibi mühendislik problemlerine uygulamalar. Dönem Projesi.

Önşart: ME208

Ders Kodu ve Adı: ME471 – Makina Tasarımı
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Bir tasarımın yeniliğine ve değerlendirilmesine katkıda bulunan faktörler. Elastik yetmezlik kriterleri. Yorulma ve kırılgan kırılma için tasarım. Sürünme için tasarım. Tasarımda analitik ve sayısal optimizasyon teknikleri. Tasarım için simülasyon ve sistem analizi teknikleri. Bilgisayar destekli tasarıma giriş. Dönem projesi.

Önşart: ME307

Ders Kodu ve Adı: ME472 – Hava Aracı Tasarımı
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: İnsanlı / İnsansız Hava araçları. Uçak sistemleri. Aerodinamik. Motor ve itki. Geometri ve kanat profili seçimi. Elektriksel tasarım kavramları. Yapı, malzeme ve yükler. Ağırlık ve denge. Kararlılık ve kontrol. Performans ve uçuş dinamikleri. Otopilot tasarımı. Konsept tasarımı. Ön tasarım. Detaylı tasarım. Maliyet analizi. Dönem Projesi.

Önşart: ME210

Ders Kodu ve Adı: ME473 – Otomotiv Mühendisliği
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Otomobilin bileşenleri. Aracın hareketi ve modellenmesi. Maksimum hız ve ivme hesaplamaları. Jantlar ve lastikler. Fren sistemleri ve fren performansı. Süspansiyon sistemleri ve süspansiyon geometrisi. Direksiyon sistemleri ve direksiyon geometrisi. Aerodinamik sürtünme katsayısı ve araç performansına etkisi. Dönem Projesi

Önşart: ME210

Ders Kodu ve Adı: ME474 – Roket Teknolojisine Giriş
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Kimyasal roketlerin incelenmesi. Basınçlı silindirler. Yörünge Mekaniği. Roket motor çıkışı teorisi, uçuş performansı, termokimyasal hesaplamalarla Roket Dinamiği. Bileşen ve sistem analizi ve tasarımı. Roket motorları ve çeşitleri. Dönem projesi.

Önşart: ME210

Ders Kodu ve Adı: ME475 – Mekanik Titreşimler
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Doğrusal bir serbestlik dereceli sistemlerin serbest ve zorlanmış titreşimlerinin gözden geçirilmesi. Titreşim ölçümü. Titreşim yalıtımı. İki serbestlik dereceli sistemler. Lagrange formülasyonu. Rijit olmayan temeller. Kritik hızlar. Etki katsayıları. Çok serbestlik derecesi. Sürekli sistem: dalga denklemi, analitik ve grafiksel çözümü. Dalgalar. Membranların, kirişlerin ve plakaların akustik titreşimi. İleri düzey konular.

Önşart: MATH212

Ders Kodu ve Adı: ME476 – Aerodinamiğe Giriş
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Sürtünmesiz sıkıştırılamaz akışın temelleri. Kanat profilleri-kanatlar ve diğer aerodinamik şekiller. Kanat profilleri üzerinde sıkıştırılamaz akış. Sonlu kanatlar üzerinde sıkıştırılamaz akış. Sonlu kanatlar üzerinde ses altı sıkıştırılabilir akış: Doğrusal Teori. Uçak performansının ve itiş gücünün unsurları. Dönem Projesi.

Önşart: ME302

Ders Kodu ve Adı: ME477 – Yapay Zekaya Giriş
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Yapay zekada temel ilkeler. Arama stratejileri, temsil şemaları, problem çözme paradigmaları, mantık programlama, planlama problemleri, makina öğrenme algoritmaları, olasılık ve belirsizlik. Dönem projesi.

Önşart: CENG111, ME201

Ders Kodu ve Adı: ME478 – Bilgisayar Programlama II
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Python programlamaya giriş; değişkenler, sabitler ve operatörler; program kontrol ifadeleri, diziler ve harf dizinleri; işaretçiler, sınıflar; sanal fonksiyonlar, G/Ç sistemi. Nesneye yönelik programlama kavramları. Makina mühendisliği ile ilgili problemlerin çözümleri. Dönem Projesi.
Ders Kodu ve Adı: ME479 – PLC/ IC Programlama
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: PLC ve IC programlamaya giriş; Çeşitli devrelerin programlama ile kontrolü, Programlamanın hata aranması ve düzeltilmesi; Dönem Projesi.
Ders Kodu ve Adı: ME480 – Nesnelerin İnternetine Giriş
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Nesnelerin interneti, Makineler arası iletişim ile nesnelerin internetinin farkları, IoT haberleşme teknolojileri ve uygulamaları, IoT haberleşme protokolleri ve uygulamaları, IoT ve büyük veri, Dönem Projesi
Ders Kodu ve Adı: ME481 – Veritabanı Programlama
Kredi / AKTS: 3/5
Ders İçeriği: Bu ders, veri tabanı sistemlerinin temel kavramlarını kapsar. Konular arasında veri modelleri (ER, ilişkisel ve diğerleri); sorgu dilleri (ilişkisel cebir, SQL ve diğerleri); veri tabanı yönetim sistemlerinin uygulama 9teknikleri (dizin yapıları, eşzamanlılık kontrolü, kurtarma ve sorgu işleme); yarı yapılandırılmış ve karmaşık verilerin yönetimi, dağıtılmış ve noSQL veri tabanları.